De watertoren

Een van de twee fraaie watertorens die Breda rijk is, is door SOAB Breda betrokken als kantoor. Deze bijzondere plek onderstreept het karakter van SOAB Breda: een locatie met lef, met gevoel voor behoud van het oude en met innovatief oog voor het nieuwe.

De toren is gebouwd in de vroege jaren ’30 van de vorige eeuw in de nieuwe wijk Belcrum. Het voor die tijd luxueuze bouwwerk riep de vraag op of er wel genoeg rekening was gehouden met “den nood van dezen tijd”. Maar de toren diende “een voornaam accent te vormen in het silhouet van Breda”. Zorgvuldig gekozen materialen onderstrepen de zorg voor een esthetisch verantwoord beeld in de stijl van de Amsterdamse School.

De toren is 42 meter hoog en bevat met 1450 m3 het grootste torenreservoir van Nederland. De toren is geopend op 29 augustus 1935 en in bedrijf geweest tot eind 1994. In 2000 heeft SOAB in eigen beheer de transformatieplannen opgesteld en onder eigen begeleiding laten uitvoeren. De transformatie is in 2001 opgeleverd. Vanaf dat moment biedt de toren onderdak aan de activiteiten van SOAB en diverse andere jonge en inspirerende bedrijven. Geïnteresseerd in feiten en cijfers over de toren of wil je weten of de toren ook jou een inspirerende wekplek of vergadering kan bieden, klik dan hier.